Bu Blogda Ara

7 Eylül 2013 Cumartesi

Maymun Gözünü Açtı..Deyimlerin ortaya çıkış hikayeleri...


MAYMUN GÖZÜNÜ AÇTI
Adamın sevimli bir maymunu varmış. Gündüzleri bu maymunu dükkana götürür, kendisi namaza falan giderken dükkanını kapamaz,maymunu bekçi olarak bırakırmış.
    Bir gün maymun dükkanı beklerken açıkgöz bir hırsız dükkanı soymaya gelmiş.Maymunun karşısına geçip esneme ve uyuklama rolüne başlamış. Taklitçi maymun hırsızı taklit ederek esnerken uyuyakalmış.Hırsız çekmecedeki paraları,yükte hafif pahada ağır ne bulduysa çalıp kaçmış.

    Maymun sahibi durumu öğrenince bir güzel maymunun canını yakmış.Bir kaç gün sonra hırsız tekrar gelmiş. yine esneme hareketleri ile maymunu uyutmaya çalışmış. Maymun elini gözünün altına götürüp aşağı çekerek pişşşşşt pişşşşşt yapmış.Durumu gören hırsız şaşkınlığından donakalmış ve kendi kendine maymun gözünü açtı,onu uyutamayacağım, bana arık burada ekmek yok diyerek çekip gitmiş...

    EŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR
    Balkan savaşı olurken,cephedeki birliklerin su ihtiyacını,her bölüğün saka askerleri karşılarmış.Bölüklerden birisinin saka askeri, çok saf ve tembel biri imiş.Bir gün su nöbetinde, bir pınar başında yatmış,uyumuş.Eşek de otlarken, birlikten uzaklaşıp uzaklara gitmiş.
    Çok sert ve otoriter adam olan komutan, sakanın uyuduğunu ve eşeği elinden kaçırdığını öğrenince, derhal onu çadırın direğine bağlayıp,dayak atmaya başlamış. Saka:
-Aman kumandanım, ölüyorum, bağışla beni! diye bağırdıkça;
-Acele etme, daha eşek bulunamadı. Eşek sudan gelinceye kadar dayak ye ki bir daha görev başında uyumaya kalkışmayasın...demiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı