Bu Blogda Ara

1 Eylül 2013 Pazar

Dış Başarıyı Elde Etmenin Yolu

Tuncer Elmacıoğlu, ''Aslında tıpkı vapurlar gibi insanın gerçek gücü de kendi içindedir.'' der.
Kişinin okulunu bitirmesi, iş- meslek sahibi olması, kariyer, statü, makam sahibi olması gibi başkaları tarafından gözlenebilen başarı dış başarıdır.
Günümüzde dış başarının daha üstün olduğu dönemde yaşıyoruz. İç başarının da önüne geçmiştir.Para, şan, şöhret,güç, mevki uğruna iç dünya da ihmal ediliyor.Yazar evlilikten örnek veriyor.Biri kızımı evlendiriyorum dese hemen çocuk ne iş yapıyor,zengin mi,evi arabası var mı gibi sorular soruluyor.
Çocuğun   karakteri nasıl iyi insan mı gibi sorular sorulmuyor. Aslında bir ömür geçireceğin kişinin ilk iç dünyasına bakmak lazım bunu yapanlar mutluluğu yakalıyorlar. Sadece zengin parası var diye tercih edenlerin yaşamlarına çevremizde sıklıkla tanık oluyoruz. Ömürlük bir mutluluk olmuyor.Kendini işe güce, paraya pula çok fazla kaptıranlar iç dünyasıyla hiç ilgilenmeyenler genellikle kibirli, merhametsiz,bencil acımasız biri olup çıkıyorlar. Ama iç gelişimi sürdüren insanlar öylemi hem içte hem dışta başarıyı yakalıyorlar daha mutlu daha huzurlu yaşamları oluyor.
DIŞ BAŞARININ MEKANİZMASI
Başarı önceden belirlenen hedeflere ulaşmaktır.Öyleyse hedef yoksa başarı da yoktur diyebiliriz. Yazar başarıyı bir sistem olarak düşünmüştür.Bütünün parçaları tamam olmadan ve bunlar birbirini ateşleyip desteklemeden sistem işlemez. Sistemin çarkları sırasıyla bir bütün olarak işlemeyince dış başarı da elde edilemez.Bu mekanizmanın işleyişindeki parçalar sırasıyla:
 1-Hedef belirlemek  2-Harekete geçmek 3-Israrcı olmaktır.

1-Hedef Belirlemek:Bu yolda öncelikle insanın ne istediği önemlidir. Gideceği yönü ve yolu bilmelidir.Hedef  belirlemek başarının ilk şartıdır.Hedefler kişinin hayatının nereye gideceğini belirler.Eğer gemiye bir rota çizmezsek nereye gideceğini bilmez ve kayalıklara oturur.Hayaller kendimiz için yarattığımız gelecektir.İnsanın geleceğe ilişkin beklentilerinin olması, yaşamla kurduğu en kuvvetli bağdır.İnsan hiçbir şey yapmasa bile hedeflerinin bitmemesi onu canlı tutmaya yarar. Yaşamak için hedefler biterse insan tükenmiş demektir.O insanın artık hayatla bağı yoktur sabah yataktan kalka nedeni yoktur bundan sonra daha boş şekilde ömrünü sürdürür.Buna hiçbir zaman izin vermemeliyiz küçükte olsa hayatta bi beklentimiz hedefimiz olmalı olmalı ki anlamlı, daha güzel, daha dolu, uzun yaşayabilelim. Ne umudumuzu, ne yapacaklarımızı tüketmeyelim.Hedeflerimizi beyne programlayalım. Beyin belirli bir hedefe yoğunlaştığı zaman enerjisi artar ve o hedefe ulaşması kolaylaşır.O halde ne istediğimizi önceden beyne yerleştirelim ona uygun davranalım büyük ihtimalle onu gerçekleştiririz. İnsan hedeflediği şeye gönülden inanacak ona aşık olacak ki onu gerçekleştirebilsin. Günümüzde insanları gördüğümüz kadarıyla bilinç yanlış yönlendiriyor.Çünkü para hırsıyla gözü bürünmüş güç şöhretten başka bir şey düşünmeyen insanlar çok fazla. Tabiki maddi hedeflerimiz de olacak. Bir ev, araba sahibi olmak, kendimizi güvende hissedebilecek kadar para sahibi olmak istememiz normaldir. Ancak bunu abartanlar, hep daha fazlasını isteyenler var. Bunu hayatlarının amacı olarak görüyorlar hep daha fazlasına sahip olmaya çalışıyorlar. Hayattaki güzellikleri görecek kadar   vakitleri yor gözlerini hırs bürümüş. Bu nedenle kendimize hedef seçerken anlamlı olmasına da dikkat edelim.
Bu dünyada yaratılmışların en yücesi olan insanın değeri çok fazla.Ama ne yazık ki bugün için insanlık hep maddi hedeflerin peşinden koşuyor.Oysa inancımıza göre insanlar bu dünyaya imtihan için gönderildi. İnsanın sınavı başarabilmesi için hem gelişmesi hem geliştirmesi lazım.Ancak gelişip geliştirmek gibi anlamlı hedefler insanı yüceltebilir.
Yazara göre temelinde iyi niyet olmayan hedefler değersizdir. Hedeflerimizde iyi niyetli değilsek yaratıcımızın desteğini alamayız. Çünkü o, iyi niyetli olmayanlara yardım etmez.Hedeflerimizin içinde iyi niyet mi var yoksa bencilce isteklerimiz mi var. Hedeften beklentimiz ne yararlı olmak, hizmet etmek, kendimizi geliştirmek mi yoksa sadece para sahibi olmak,egomuzu şişirmeye yönelik mi? Bunu kendimize soralım. İçinde iyi niyet barındırmayan istekler gerçekleşse bile insana hayır getirmez. O yüzden hedeflerimiz gerçekleşmeyince üzülmemeliyiz.Her şeyin hayırlısını istemek en güzelidir.
2-Harekete Geçmek:
Kendimize iyi bir hedef belirledikten sonra hemen harekete geçmeliyiz.Başarının düşünce ve eylem boyutları çok önemlidir. Düşüncemizi harekete geçirmeliyiz.İlk adımı biran önce atmalıyız. Tabi bu yol hemen gerçekleşmez. Küçük adımlarla, aşama aşama olmalıdır.Hedefler ne kadar büyük olursa olsun yeterince küçük parçalara bölündüğünde başarılabilir.Hedefleri ertelememek de çok önemlidir.Üstün başarılar elde eden insanların ortak yanı hedefe karar verdikten sonra hemen harekete geçmiş olmalarıdır. Eğer geciktirirsek  bu alışkanlık halini alır ve başarıyı engeller.Bir diğer nokta da başaramamaktan korkmaktır.Çoğu insanın yeni şeyler denememesinin nedeni başaramamaktan korkmasıdır. Oysa denemediği şeyden korkmak bir nevi paranoyadır. Bir şeyi başarmak için yapmamız şey denemektir.Defalarca bıkmadan denemek.Beklemek korkuyu arttırırken hareketsizlikte korkuyu besler.Örneğin paraşütle atlamak korkulacak şey değildir.Ancak atlarken beklemek insanı korkutur.İnsan atlamayı erteledikçe daha fazla korkar.Korkuyu yok etmek için bir an önce harekete geçilmelidir.
Korkak insana bütün kötülükler musallat olur, bütün aksilikler onu bulur. Rakipler korkak insan karşısında daha da güçlenir. Bu nedenle hiçbir konuda korkak davranmayıp,zayıflık göstermemeliyiz Korkularımızın üzerine gitmeliyiz. Öğrenilmiş korkuları yenmenin en etkili yolu onların üzerine gitmeliyiz.Köpekten mi korkuyoruz onlara yaklaşalım, yüksekten mi korkuyorsunuz daha yüksek yerlere çıkın.
Başarının başka bir noktası da inanmaktır. İnsan inandığında başarmayacağı hiçbir şey yoktur. Her şeyin üstesinden gelir.Yeter ki hedefi belirleyip harekete geçelim ve başaracağımıza inanalım.
3-Israrcı Olmak:
Başarının sırrı bir hedefi bıkmadan usanmadan, durmaksızın takip etmektir.Başarılı kişi hedeflerini harekete geçirdiğinde sonucunu sabırla beklerse amacına ulaşır.Kızılderili bilge Don Juan,''Sabırla bekleyeceksin , neyi beklediğini ve niçin beklediğini bilerek bekleyeceksin.'' der. Umutsuzluğa kapılmadan sabırla beklemeliyiz. Bazı insanlar kaybettiğinde hep yakınır pes eder, devam etmeyi bırakır.Ancak gerçek başarılar mücadeleyle zorluklarla kazanılır.Bir işi başaramadığımızda hemen pes etmemeli o bizim için bir tecrübedir. Aslında her kaybetmede de bir tecrübe kazanırız hayat bizi olgunlaştırır. Yenilgilerden ders almak ta önemlidir.Aslında insan yenile yenile öğrenir. Büyük başarılar elde etmiş insanların hayatlarını incelediğimizde de ne yollardan geçtiklerini, ne güçlüklerle karşılaşıp engelleri aştıklarını görürüz.Eğer hedefimizi gerçekleştiremiyorsak  hedefi gerçekleştirebileceğimiz yeni yollar, yaklaşımlar bulmalıyız hep aynı yol yerine daha farklı stratejiler de geliştirebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı